Header Background
Scrum diet

Scrum – Tiristää pakaroista rasvat pois

03.06.2016

Scrum. Mitä siitä tulee sinulle mieleen? Luultavasti ei mitään, tai jos olet istunut trendikkäissä seminaareissa tai pumpannut rautaa salilla tavoitteellisten maratoonarijohtajien kanssa, voi sinulla olla hajua, mistä on kyse.

Kun kuulin termin Scrum ensimmäistä kertaa, istuin verkkosivutoimittajien kilpailutuksen ensimmäisellä kierroksella, ja vastapäätä minua pöydän toisella puolella istui Druid Oy:n varatoimitusjohtaja Mikko ja Drupal-arkkitehti Arto. Artoa ahdisti kauluspaita ja hän totesi olevansa mieluummin koodaamassa kuin kauluspaidassa, minkä seurauksena Mikko kurtisteli otsaansa huolestuneen näköisenä. Minua nauratti. Salaa arvostin sitä, että Druidit eivät esittäneet olevansa mitään muuta kuin ovat – ammattilaisia, jotka ovat rehellisesti omia itsejään. Tapaamisen lopuksi Mikko kertoi, että mikäli haluaisimme työskennellä heidän kanssaan, meidän tulisi työskennellä Scrumilla, joka on projektinhallinnan viitekehys. Muistan myös erillisen maininnan seremonioista ja Scrum Masterista. ”Mikähän hiivatin kultti se on?”, totesin tiimille palaverin jälkeen.

Tarkan harkinnan ja nopean googlauksen jälkeen päätimme hypätä tuntemattomaan ja valita Druidit sekä Scrumin. Tiimimme sanoi Druideille ”Tahdomme”, ja siitä alkoi yhteinen kehityksen polku. Toimintatapojen muutosprosessi alkoi Scrum-koulutuksesta, jossa Scrum Master Krisse vihki meidät kulttiin. Eikun. Siis Krisse antoi meille työkaluja, joilla pystyimme muuttamaan ajattelumallimme ja toimintatapojamme ketteriksi ja Scrumin toimintamalliin sopiviksi. Koulutuksen lopuksi hän sanoi jotain insinööreistä, jonka itsesuojeluvaistoni blokkasi pois korvistani. Lopuksi rakensimme kuvitteellisen talon Scrumilla. Sitten olimme valmiita.

Jos jotenkin pystyn kiteyttämään, mitä Scrumin ottaminen käyttöön on, voisin kuvailla sen olevan kuin tiukan dieetin aloittaminen ennen bikini fitness -kisoihin osallistumista. Jos haluaa leaniin kuntoon, on prosessista karsittava ylimääräiset rasvat pois, ja treenaamisessa on noudatettava rutiinia.

Totuushan on, että ketteränä ja vahvana pääsee läpi hankalistakin esteradoista. Scrum-sprinttien viikoittainen harjoittaminen kasvattaa tahattomia projektilihaksia ilman erillistä pumppaamista. Alun tiukan kisadieetin jälkeen siirrytään olemaan korkeammilla rasvoilla ja ylläpidetään peruskuntoa, ollaan ”Scrum-tikissä”.

Ja se mielikuva kultista ja kaapujengistä, joka vetää seremonioita ja viilettää menemään viitat päällä. Se on täysin totta. Scrumin seremoniat ovat oleellinen osa toimintamallia. Ne pakottavat raavaimmankin miehen puhumaan tiimille tunteistaan. Seremoniat ovat Scrumin luuranko; ilman niitä koko Scrum olisi pelkästään kasa muodotonta mössöä. Ajatusmallin muutos ketteräksi on taas Scrumin lihakset; niillä luihin saadaan konkreettista liikettä. Seuraavaksi varmaan mietit, että mikä mahtaa olla Scrumin iho? Scrumin iho on Scrum-tiimi; se tekee prosessista kauniin ja antaa sille kuoret. Scrum on mielestäni elävä ja hengittävä kokonaisuus, ei pelkkä prosessikaavio. Tärkeintä onkin saada Scrum-body kuntoon ennen sprinttiä, jotta sprinttaaminen sujuisi vaivattomasti.

Henkilökohtaisesti voin suositella Scrum-työskentelymallia kaikille, jotka uskaltavat haastaa itsensä. Kaikille niille, jotka eivät pelkää olla ”Scrum-tikissä”.

 

Jonna Tiainen on asiakkaamme.

Haluatko tietää lisää?

Ota yhteyttä