Header Background
Monday night mingle at Global Scrum Gathering Munich

Global Scrum Gathering Münchenissä

29.11.2016

Lokakuun puolivälissä otin suunnaksi Münchenin ja Global Scrum Gatheringin. Kyseessä on kolme kertaa vuodessa eri puolilla maailmaa järjestettävä tapahtuma niin Scrum-ammattilaisille kuin ketteryydestä ja Scrumista kiinnostuneille. 

Nyt ehkä ihmettelet, miten niinkin yksinkertaisesta projektinhallintamenetelmästä voi riittää aina vain keskusteltavaa tapahtuma toisensa jälkeen. Vastaus löytyy Scrumia kuvaavasta määritelmästä: se on helppo ymmärtää mutta vaikea hallita hyvin.

Noin 650 osallistujaa, joista lähes puolet olivat ensikertalaisia, kokoontuivat kolmeksi päiväksi Westin Grand Munich -hotelliin jakamaan kokemuksiaan ja ideoitaan, inspiroitumaan ja oppimaan uutta. Yli 40 maata oli edustettuna. Tapahtuman teemana oli Business Agility: How to thrive in a constantly changing environment. Teemaa käsiteltiin neljään eri aihepiiriin jaetuissa sessioissa.

Global Scrum Gathering Munich alkamaisillaan
Global Scrum Gathering alkamaisillaan

Lumihiutaleita ja kutsukortteja

Mieleisten sessioiden valitseminen ja priorisointi agendalta oli tällä kertaa helppoa ja onnistuin välttämään konferenssiähkyn. Yllätyin tosin siitä, kuinka monessa tapauksessa sessioiden nimet ja kuvaukset eivät vastanneet kovin hyvin niiden varsinaista sisältöä. Tästä huolimatta etenkin ensimmäinen päivä oli harvinaisen onnistunut, sillä kaikki kuulemani sessiot herättivät ajatuksia ja ideoita. Tässä muutama suosikkini:

Reza Farhang: Maximize your outcome, not your output
Hauskan workshopin ideana oli havainnollistaa Lean Startup Snowflakes -pelillä, miten asiakastyytyväisyyttä saadaan parannettua ja tulos maksimoitua. Teimme minisprinteissä lumihiutaleita, joita veimme markkinoille myytäväksi. Mitä paremmin onnistuimme vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin ja ymmärtämään markkinoita, sitä enemmän ansaitsimme. Scrumin mukaisesti pidimme jokaisen sprintin jälkeen retron: tarkastelimme tuloksia, sopeutimme ja opimme – muun muassa sen, että laatu on tärkeämpää kuin määrä.

Lean Startup Snowflakes -workshop Global Scrum Gatheringissa
Lumihiutaletehdas

Marc Löffler: The Systemic Scrum Master
Luento käsitteli toimivan tiimin kokoonpanoa ja rakennetta Löfflerin laatiman Passion-mallin pohjalta; mitä ominaisuuksia tiimiin tarvitaan, jotta saavutetaan paras mahdollinen lopputulos.

Bernie Maloney: What did they *Really* Want? Bottom Line Impacts of Customer Collaboration
Esityksessä pureuduttiin ketterään asiakasyhteistyöhön ja erityisesti yhteen sen yleiseen kompastuskiveen: asiakkaalla on vahva näkemys siitä, mitä hän haluaa, vaikka se ei ole sitä, mitä hän oikeasti tarvitsee. Tilannetta havainnollistettiin harjoituksella, jossa teimme tiimeissä kutsukortteja tarkalleen mallin mukaan. Harjoitus toi esiin käyttäytymismalleja, jotka voivat heikentää asiakasyhteistyötä ja toisaalta myös konkretisoi parantuneen yhteistyön vaikutukset tuloksiin. Se myös osoitti, kuinka nopea julkaiseminen ja lyhyet iteraatiot edesauttavat asiakastarpeiden täyttymistä sekä lisäävät yhteistyötä ja viestintää asiakkaan kanssa. Maloney tarjoili harjoituksesta mielenkiintoista statistiikkaa: kuinka erityyppiset tiimit suoriutuvat tehtävästä ja kuinka paljon tuotteissa eli korteissa on “bugeja”. Tässäkin esityksessä nousi esiin juuri tuo ketteryyden näennäinen helppous, vaikka se todellisuudessa vaatii kurinalaisuutta ja rohkeutta.

Osallistava Open Space

Tällä kertaa vapaamuotoinen Open Space pidettiin jo tapahtuman toisena päivänä kolmannen päivän sijaan, mikä mielestäni oli hyvä ratkaisu. Se voisi jopa olla heti tapahtuman alussa, sillä se toimii hyvänä jäänmurtajana ja madaltaa kynnystä tutustua toisiin ihmisiin. 

Päädyin lisäämään omankin Open Space -sessioni ohjelmaan päivän päätteeksi. Kyseessä oli samanlainen fasilitaatiopelien ja -harjoitusten työpaja, jonka vedin myös viime kesänä Agile Coaching Campissa. Ehdimme kokeilla osallistujien kesken kolmea harjoitusta. Fasilitoin itse Non-Musical Chairs -pelin ja erään multitasking-harjoituksen, joka havainnollistaa, miksi multitasking ei ole se tehokkain tapa työskennellä. Juha Luotio puolestaan fasilitoi Paper Planes -harjoituksen. Sessio keräsi positiivista palautetta ja minun toivottiin ehdottavan sitä myös ensi vuoden tapahtumaan.

Open Space -agendaa Munchenin Global Scrum Gatheringissa
Open Space -agendaa. Minun sessioni "Your favorite facilitation games" oikeassa reunassa.

Osallistuin myös pariin muuhun Open Space -sessioon, jotka pyörivät Scrum Alliancen toiminnan ympärillä. Yhdessä valotettiin Trainer Approval Committeen (TAC) toimintaa Q&A:n muodossa. Global Scrum Gathering:ien yhteydessä järjestetään nimittäin myös TAC-kokoontumiset, joissa TAC testaa ja sertifioi kaikki testin läpäisseet Certified Scrum Trainereiksi. Toisessa sessiossa taas pohdittiin, miten Certified Scrum Professionaleja voitaisiin hyödyntää yhteisössä paremmin ja kerättiin ideoita Scrum Alliancen arvioitaviksi.

Mitä tästä kaikesta jäi käteen?

Kuulostaako siltä, että tapahtuma oli vain yhtä askartelua ja pelaamista? Sitäkin kyllä, mutta hyvästä syystä: käytännön harjoitukset ovat tehokkaita. Ne vaikuttavat usein syvemmällä, koska asiasta saa kokemusperäistä oppia. Se taas edesauttaa oivallusten syntyä ja oman toiminnan tarkastelua. Simulaatiot ovat tehtäviltään melko yleisluonteisia, jotta kaikki voivat osallistua. Ohjelmassa oli toki luentojakin, mutta kuten tästäkin jutusta huomaa, kokemusperäiset workshopit jäävät usein vahvemmin mieleen. Kaiken kaikkiaan tämän kertaisten esitysten ja workshoppien laatu yllätti minut positiivisesti. 

Miinuksena puolestaan mainittakoon yhdistetty sponsori- ja ruokailutila, joka oli niin tupaten täynnä väkeä, että keskustelu ja verkostoituminen oli siellä melkoisen hankalaa jo ihan volyymitasonkin vuoksi. Erityismaininta sen sijaan maanantain iltaohjelmalle, jossa pääsimme vielä jälkijunassa Oktoberfestin makuun. Pitkän päivän jälkeen irroteltiin klassisessa Biergartenissa, jossa hyvä paikallinen bändi “fasilitoi” hyvin ruokailua ja juomista kuten Oktoberfestin henkeen kuuluu.

 

Bannerikuva: Scrum Alliance

Haluatko tietää lisää?

Ota yhteyttä