Header Background
Herrankukkaron maasavusauna

Agile Coaching Camp Finland: onnekkaita sattumia retriitissä

30.06.2016

Nelisenkymmentä ketterästä kehityksestä kiinnostunutta kokoontui kesän kynnyksellä Suomen ensimmäiseen Agile Coaching Campiin. Toukokuinen viikonloppuretriitti Herrankukkaron kauniissa saaristolaisympäristössä houkutteli paikalle osallistujia myös ainakin Ruotsista, Iso-Britanniasta, USA:sta ja Espanjasta. Kyseessä on vapaamuotoinen epäkonferenssi, joka sai alkunsa USA:ssa vuonna 2008, ja siitä lähtien niitä on järjestetty lisääntyvissä määrin ympäri maailmaa. 

Vaikka Agile Coaching Camp Finland mainostaa olevansa “ohjelmistokehitykseen keskittyvä Open Space -konferenssi", se ei ole mikään ohjelmistoalan erikoisuus. Eikä myöskään ketteryysasiantuntijoiden keskinäinen kokoontuminen. Tapahtuma on avoin kaikille, ja se muotoutuu osallistujien näköiseksi. Osallistujajoukossa olikin monenlaista porukkaa useilta eri toimialoilta aina projektipäälliköistä softakehittäjiin ja kokeneista valmentajista ketteryydestä kiinnostuneihin noviiseihin. Yhteinen nimittäjä oli kiinnostus ketteriin kehitysmenetelmiin.

Agile Coaching Camp alkamaisillaan
Ensimmäinen Agile Coaching Camp Finland alkamaisillaan

Ehkä mietit, mitä tuo Open Space tarkoittaa? Se viittaa juuri tuohon vapaamuotoisuuteen: tapahtuma on avoin ja osallistava. Käytännössä kyse on siitä, että luodaan ihanteelliset edellytykset ja puitteet niille arvokkaille ja spontaaneille käytäväkeskusteluille, joita niin sanottujen normaalien konferenssien tauoilla käydään. Sillä nehän juuri ovat usein sitä tapahtumien hedelmällisintä antia, josta uudet ideat saavat alkunsa! 

Agile Coaching Campin idea on lisätä näitä onnekkaita sattumia tarjoamalla paljon aikaa ja tilaa keskusteluille sekä mahdollisuuden syventyä omiin kiinnostuksen kohteisiinsa pienen porukan kanssa, oli kyse sitten ideoiden testaamisesta, ongelmanratkaisusta tai ihan vain tiedon ja kokemusten jakamisesta.


Open Space -säännöt
Open Spacen säännöt

Tapahtumassa oli mukana maailman johtavia ketteryysasiantuntijoita, kuten Diana Larsen, joka on haluttu puhuja alan konferensseissa. Perjantaina ohjelmassa oli työpajoja, joista Dianan liftoff-aihe kiinnosti minua eniten. Liftoff on ikään kuin projektin kickoff laajemmassa merkityksessä. Aiheesta voit lukea lisää vaikka Dianan kirjasta: Liftoff: Launching Agile Teams & Projects.

Lauantai ja sunnuntai oli kokonaan varattu Open Space -sessioita varten. Diana fasilitoi sessiot loistavasti kertomalla mielenkiintoisia johdantoja sessioiden alustukseksi ja pitämällä huolen siitä, että jokainen osallistuja antoi itsestään jotain; kommentoi, kysyi, haastoi. Mieleeni jäivät erityisesti erilaisten fasilitaatiomenetelmien sekä pelien kokeilut sekä useammat sessiot nonviolent communications -prosessista.

2016-05-21 16.07.42.jpg by Heikki Lahtela on 500px.com

Diana Larsen fasilitoimassa Open Spacea. Kuva: Heikki Lahtela

Oma sessioni rakentui sekin fasilitaatiopelien ja -harjoitusten ympärille. Tarkoitus oli esitellä suosikkipelejä osallistujien kesken ja kokeilla niistä paria, esimerkkinä vaikkapa Non Musical Chairs. Ilmassa oli kuitenkin niin paljon innostusta, että testasimme lopulta useampaakin peliä. Sessio keräsi hyvää palautetta; osallistujat saivat työkalupakkeihinsa uusia harjoituksia, joita pääsivät kokeilemaan turvallisessa ympäristössä. Seuraavana päivänä Non Musical Chairsista kehitettiinkin jo uusi versio. Karoliina Luodon fasilitoimassa sessiossa, jossa peleihin ideoitiin iloisuutta ja positiivisuutta tuovia elementtejä, kyseinen peli vietiin astetta pidemmälle muotoon “Full Contact Non Musical Chairs with Sumo Suits” :).

Iltaisin vaihdoimme vapaalle. Pääsimme nautiskelemaan löylyistä maailman suurimpaan maasavusaunaan ja kalastajatilan herkullisten päivällispöytien ääreen. Tavoilleen uskollisena Druid ilmoittautui päivällisten juomasponsoriksi.

Watching Finland vs Russia hockey game! by Heikki Lahtela on 500px.com

Makkaranpaiston lomassa ehdittiin seurata myös jääkiekon MM-kisoja :) Kuva: Heikki Lahtela

Avoin mieli ja hyvä henki takasivat ensimmäinen Agile Coaching Camp Finlandin onnistumisen. Mukana olleet lukuisat Open Space -ensikertalaiset olivat yllättyneitä siitä, kuinka tehokas menetelmä se on. Ensi vuonna uudestaan, toivottavasti!

PS. Lisää Heikki Lahtelan upeita kuvia tapahtumasta löydät täältä.

Haluatko tietää lisää?

Ota yhteyttä